Prof. Dr. Klaus Bollinger

Prof. Dr. Klaus Bollinger
Prof. Dr. Klaus Bollinger
Bollinger&Grohmann (Austria)

Önéletrajz

Prof. Dr. Klaus Bollinger építőmérnöki tanulmányait a Technical University Darmstadt-on végezte, majd tanítani kezdett a dortmundi egyetemen Németországban. 1994-ben megbízást kapott a Bécsi Egyetem Strukturális Mérnöki Professzori állására, valamint az Építészeti Iskola és Iparművészeti Egyetem igazgatói állására. Az intézményt 1999 óta vezeti.

1983-ban Klaus Bollinger és Manfred Grohmann megalapították a Bollinger + Grohmann mérnökirodát, amelynek fiókirodái megtalálhatók Frankfurt am Mainban, Berlinben, Münchenben, Bécsben, Párizsban, Osloban, Rómában ás Melbourne-ben, mintegy 180 alkalmazottal.

Az iroda teljes körű strukturális tervezési szolgáltatásokat kínál az ügyfeleknek világszerte. Már évek óta sikeresen együttműködnek számos nemzetközileg elismert építésszel, és arra törekednek, hogy mindig a legjobb megoldást nyújtsák kreativitásuk és technikai kiválóságuk révén.

Működési körükbe tartozik a kereskedelmi, kiskereskedelmi és kiállítási létesítmények megvalósítása, valamint olyan klasszikus építészet feladatok, mint például a hidak, tetők és tornyok építési szerkezeteinek kivitelezése, homlokzatának kialakítása.

Előadás témája

Új szerkezetek

A komplex épületek építése mindig is kihívást jelentett az építészek és a mérnökök számára. Az elmúlt évtizedekben a munkafolyamat teljesen megváltozott a fejlett számítógépes technológiák használatának köszönhetően. Mindazonáltal a minőségi építészet és az innovatív konstrukciók csak interdiszciplináris és integrált tervezési megközelítéssel biztosíthatóak. Már a kezdetekben ki kell alakítani a kreatív párbeszédet az építészek és a szerkezettervezők között.

Az építészet és maga az építkezés mindig a funkcionális, mechanikai és szerkezeti elveken nyugszik. Szükség van mélyreható tapasztalatra minden szakmai szereplő részéről, valamint az anyagok, az építési módszerek és a technológiák megfelelő alkalmazására. De ahhoz, hogy az új projektekkel kitágíthassuk a határokat, olyan építőipari szereplőkre van szükség, akik hajlandók új dolgokat kipróbálni.

Megvannak már azok az eszközök és módszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy elhagyjuk a már kipróbált és tesztelt tipológiákat, és további, konkrétabb megoldások kialakítását tűzzük ki célul. Ily módon olyan struktúrákat kell létrehoznunk, amelyek még inkább testre szabottak, és megfelelnek az adott funkciónak. A számítógéppel támogatott tervezés, számítás és optimalizálás segít a projektek során a gyártás és kivitelezés hatékony megvalósításában.