Lubomir Sabatka

Lubomir Sabatka
az IDEA StatiCA elnök-vezérigazgatója

Az előadás témája: Acélszerkezetek tagjainak és csatlakozásainak többszintű FEA tervezése

Szerzők:
Lubomír Šabatka, CSc.mérök, Prof. František Wald, CSc. mérök, Dr. Jaromír Kabeláč, Ph.D. mérök, Martin Vild, mérök, és Jana Kaděrová mérnök

Jegyzetek:
Az acélváz-szerkezetek általában számításilag megoldottak, 1D véges elemek használatával. A legtöbb szerkezeti elem és csatlakozó csukló szabványos, és a jelenlegi analitikai értékelési módszerek elegendőek a megoldásukhoz. Mindenesetre gyakran jelennek meg összetettebb kapcsolatok, és egy új megközelítés értékelésekor rá kell jönnünk, hogy az érvényes szabványoknak nincs támogatása, amit a tervező követhet. Jelen értekezésben a CBFEM módszer innovatív megközelítése a komplex acélcsatlakozások tervezésével van megfogalmazva. Gyakorlatilag ugyanaz a módszer alkalmazható nem szabványos gerendák és oszlopok megoldására is.

Kortárs beton-részletek tervezése

Szerzők:
Dr. Jaroslav Navrátil, CSc. mérnök, Filip Adler mérnök és Luboš Šabatka, CSc. mérnök

Jegyzetek:
A betonelemek részleteinek szerkezeti tervezése új kihívásokat jelent a mérnökök számára a mindennapi tervezésben. A gazdaságosság minden projekt alapja, miközben bonyolultabb feladatokkal szembesülünk, mint valaha. Jelen cikk célja a széles körben használt módszerek összefoglalása és összehasonlítása a legfrissebb ipari fejlesztésekkel. A megerősítés tervezésének és a teljes beton részletek ULS és SLS ellenőrzésének módszereit mutatjuk be.