Knébel István

Knébel István
Construsoft Csoport egyik alapító tagja

1983-ban végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán Szerkezetépítő szakon. Egyetemi tanulmányaim után 2 évig az Építőmérnöki Kar  Mechanika Tanszékén tudományos ösztöndíjas voltam, majd 14 évig Ausztriában dolgoztam statikai és konstrukciós szoftverek fejlesztésén. 1999-től az azóta 23 országban tevékenykedő, a Tekla BIM szoftvereinek értékesítésével foglalkozó Construsoft Csoport egyik alapító tagjaként Budapestről irányítom a Közép-Európai régió munkáját.

A BIM jelentősége a szerkezetépítésben a tervezéstől a gyártáson át a kivitelezésig

Knébel István - Construsoft Kft

Előadásomban rövid áttekintést adok a BIM (Building Information Modeling) technológia lehetőségeiről a szerkezetépítő mérnök szemszögéből.  Mit is jelent számunkra a BIM, milyen előnyökkel jár alkalmazása? Milyen elvárásokat támaszt a BIM munkamódszer a szoftverekkel szemben, melyek egy BIM modell jellemzői? Hol tart a BIM a magyarországi szerkezetépítő gyakorlatban?

Acél- és vasbetonszerkezeti példákon mutatom be ezt az új munkamódszert, amely a tervezéstől a gyártáson át egészen a kivitelezésig egyetlen részletgazdag, a gyártási és az építéskivitelezéshez szükséges információkat is tartalmazó 3 dimenziós modellen kiséri végig a munkafolyamatokat.