Dr. Vigh László Gergely

Dr. Vigh László Gergely
Dr. Vigh László Gergely
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hidak és Szerkezetek Tanszék; egyetemi docens

Önéletrajz

Vigh László Gergely 2001-ben végzett a BME Építőmérnöki Karán. PhD. fokozatot 2006-ban szerzett virtuális és valós kísérleti analízisen alapuló méretezés témakörben benyújtott dolgozatával, a kutatást az Osakai Egyetem Alkalmazott Szerkezetek Laboratóriuma együttműködésével végezve. A Dr. Korányi Imre ösztöndíj keretében 2007/2008 tanévben posztdoktori tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban a Stanford Egyetem, John A. Blume Földrengéstervezési Intézetben. Jelenleg a BME Hidak és Szerkezetek Tanszéken egyetemi docensként dolgozik, oktatási tevékenységét acél tartószerkezetek és szeizmikus méretezés témakörében folytatja az alap és mesterképzésben. Főbb kutatási területei: acél és alumínium szerkezetek, merevített lemezes szerkezetek, méretezés extrém terhekre, hidak gyalogosdinamikai vizsgálata. Az ECCS TC13 (szeizmikus tervezés) bizottság, valamint a CEN SC9 PT3 (alumínium tervezés) bizottság tagja.

Az előadás témája

Acélszerkezetek méretezése extrém hatásokra

A korszerű tervezési szabványok megkövetelik a szerkezetek extrém hatásokra történő ellenőrzését, így tűz, földrengés vagy robbantási hatásokra. Ezen extrém hatások általában alacsony bekövetkezési valószínűséggel, de jelentős következménnyel jellemezhetők. A hatások és ellenállások sztochasztikus leírása következetlen az európai ajánlásokban, emiatt a tervezési szabványok által elérhető biztonsági szint nem egységes.

Az előadás a szerkezetek ilyen extrém hatásra történő méretezési eljárásainak EC adaptációját és alkalmazásár taglalja és kiemeli a szerkezetek megbízhatóságát, törékenységét. A jelenlegi, földrengésre, tűzre és robbantásra való méretezés tervezési gyakorlatát mintapéldákon keresztül mutatjuk be. A jelenlegi gyakorlat hátrányait gyakorlati példákon keresztül érzékeltetjük.