ALEKSANDR ROLEDER

ALEKSANDR ROLEDER
Tervező építészmérnök az „Atomproekt” Kutató- és Tervezőintézetnél

Tanulmányok

  • 1980-1986 – Építőmérnöki és vízépítő mérnöki diploma (5,5 év) a Szentpétervári Politechnikai Egyetemen, vízépítő mérnöki szak, Szentpétervár, Oroszország.
  • 1989-1992 – Műszaki PhD (pincék és alapzatok, föld alatti szerkezetek), posztgraduális tanulmányok az Összoroszországi Vegyenyejev Vízépítő Mérnöki Kutatóintézetnél, Szentpétervár, Oroszország.

Munkatapasztalat

  • 1986-tól napjainkig – Tervező építészmérnök az „Atomproekt” Kutató- és Tervezőintézetnél, 16 évig vezeti a Kutatási és Strukturális Elemzési Tanszéket, jelenleg az építőmérnöki részleg főmérnöke.

Projektekben való részvétel

  • 2016 - 2019 – Hanhikivi-1 atomerőmű (Finnország), el dabaai atomerőmű (Egyiptom), Paks-2 (Magyarország), Tianwan 7-8 Kína – terv- és licencdokumentáció fejlesztése mélyépítési főmérnökként.
  • 1986-2016 – Mélyépítési szerkezetek tervezése és strukturális elemzése: Kola, belojarszki atomerőmű, kurszki atomerőmű, NP-640 atomerőmű, 2-es számú leningrádi atomerőmű, balti atomerőmű, fehéroroszországi atomerőmű, kozloduji atomerőmű (Bulgária), żarnowieci atomerőmű (Lengyelország), Bushehr atomerőmű (Irán), Tianwan atomerőmű és CEFR atomerőmű (Kína), temelini atomerőmű (Csehország), mohi atomerőmű (Szlovákia) stb. Számos erőmű-létesítmény tervezésében vett részt Szentpétervár/Leningrád térségében.

Publikációk

Az atomerőmű-felépítmények elemzési és tervezés módszereivel foglalkozó tudományos publikációk szerzője, nemzetközi kiadványokban (SMIRT, IAEA) is publikál, az „Extreme Actions on Structures” (A szerkezeteket érő szélsőséges behatások) c. könyv társszerzője.

A nukleáris erőművek szerkezeti tervezési jellemzői (az előadás kivonata)

Az előadás az atomerőművek mélyépítési szerkezeteinek tervezési problémáival foglakozik.
A mélyépítési szerkezetek tervezésére irányuló projekt funkcióinál a nukleáris biztonság szempontját kell szem előtt tartani. A tervezés keretszabályozása és szabályai, az építmények besorolása, a figyelembe veendő terhelés, az atomerőmű elrendezése és a jellemző szerkezetek kerülnek megvitatásra.

A nagy intenzitású, szélsőséges behatásokkal szembeni ellenállóságra tervezett épületek szerkezeti tervezésének problémáiról is lesz szó. A rövid ideig tartó pontterheléseknek és szeizmikus terheléseknek kitett szerkezetek statikus és dinamikus elemzésének technikái is bemutatásra kerülnek. A szélsőséges külső behatások (pl. földrengések, különféle rakéták hatásai, robbanások, tornádók stb) által okozott terhelések meghatározási és figyelembe vételi módszerei is felsorolásra kerülnek.

A VVER-típusú reaktorokra jellemző belső balesetek (LOCA által okozott nyomásnövekedés) és a radioaktív közeggel való szennyeződés megakadályozására szolgáló, biztonsági korlátként tervezett tárolószerkezetek bemutatása.

Terhelési kombinációk figyelembe vételi elvei és elfogadási feltételek az atomerőmű-szerkezeteknél. A különböző projektek számításaihoz és tervezéseihez használt modellek példáinak bemutatása.